Een sein klusje tussendoor!!   2 comments

Op een Nederlandse modelbaan horen Nederlandse seinen.
Zo ook op mijn modelbaan.
Ik besloot op de hoofdsporen lichtseinen overeenkomstig seinstelsel 1955 te plaatsen. Het seinstelsel 1946 is ook leuk maar qua schakeling veel moeilijker en ik dacht dat Koploper daar niet mee om kan gaan. Daarbij wisselen de lampen van kleur en dat is in de praktijk moeilijk te maken.
Dus seinen uit 1955, die nu ook nog worden gebruikt. Het kan in mijn tijdperk nog net. Armseinen staan ook op het programma, maar eerst dit.

Dit is een sein die je in grote aantallen langs de vrije baan ziet staan. Ik besloot ze zelf te bouwen. Er zijn een paar adressen waar je ze kunt kopen, maar zelfbouw is leuk en bespaart  geld.

Een leuk voorbeeld vond ik in de website http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/E08.01.07.04_-_  of http://home.wanadoo.nl/wvdwerken/Hoofdsein.htm

Ik heb de laatste als voorbeeld genomen en ben aan het werk gegaan. Wel natuurlijk eerste het materiaal kopen. Messing buis van diverse dikte, trapjes, lakdraad e.d.

Ik ben begonnen met de lichtborden. Stukjes messing uit knippen (1 mm) en ze als pakket eerst van de drie gaatjes voorzien waarachter de leds worden bevestigd. Na het boren de ronde kanten vijlen en de maatvoering goed in het oog houden.
Dan de kappen er op.

Die kappen hadden wat voeten in de aarde. Eerst stukje pijp in de lampenplaat solderen, op legte maken en daarna de schuine kanten er aan frezen. Dat liep uit de hand, want alles werd te heet en de tin smolt.

Dan de Dremel maar gepakt en de schijne kanten er aan geslepen. Op de eerste na ging dit goed. Ook nu werd de tin weer te heet, maar met een beetje geduld ging alles goed.

Hiernaast is een uitstalling van de onderdelen die ik heb gemaakt. De paaltjes zijn van messing buis van 2,5 en 1,5 mm die in twee delen in elkaar worden gescheven en vervolgens door gesoldeerd.
De trapsteunen zijn van 1 mm messing draad gemaakt en aan de palen gesoldeerd.

Voor al deze handelingen heb ik soldeermallen gemaakt. Dat werkt snel en alle onderdelen komen op de zelfde plaats te zitten. Het werkt ook snel. Op de foto hieronder staan de palen inclussief de mal.
In dit stadium moet ik over de decoders nadenken omdat die bepalen hoe de leds worden aan gesoldeerd. Ik neem rijstkorrelleds (SMD 1206 van Conrad). De kunststof ladders van het merk Mastica, zijn gekocht en van het deel dat over blijft worden de monteurplatforms gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het begint er een beetje op te lijken. De ladders zitten er aan vast en bij de meesten zijn de monteurplatforms er aan bevestigd. Ik heb dit gedaan met secondelijm omdat de laddertjes en platvorms van kuntstof zijn. De sporten van de ladders moesten worden aangepast, omdat de ladders 14 sporten bezitten en de aangeschafte ladders het dubbele hadden.

Van te voren heb ik de palen met een verfspuitbus mat  zwart gemaakt. Daarna het ik de palen in de draaiende kop van de freesbank gezet en met een penceel al draaiende wit geschilderd. Het wordt dan een mooi strak geheel.

De leds en het lakdraad zijn besteld, dus nog even geduld en dan zijn ze alle 20 klaar.

Posted 24 februari 2012 by zeewoldermodelspoor in Uncategorized

Tagged with , , , , ,

2 responses to “Een sein klusje tussendoor!!

Subscribe to comments with RSS.

 1. Zo hé, wat een mooi staaltje van zelfbouw. 8)

  • Ik heb nog eens op je blog zitten dwalen en kwam tot de conclussie dat je grote van Nico Spilt aardig begint te benaderen. Erg goed…..kan ik niet.
   Ik kwam toch weer een leuk filmpje tegen over de elektrificatie na WOII.
   Kijk maar eens: http://www.youtube.com/watch?v=Ox2_PJgFpIM&feature=related
   Het kost je wel 40 minuten, maar mooi, mooi……………
   Trouwens die seinpalen schieten op. Alleen de smd leds moeten er nog in en dan kan de witte kap er op. Een priegelwerk.
   Ik heb een link naar je blog geplaatst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: